توسعه وب سایت، به معنای ساخت ساختار اصلی یک وب سایت و حفظ آن به وسیله زبان‌های مختلف برنامه‌نویسی است. در حالیکه، طراحی وب، یک طراحی گرافیکی است که مسئولیت طراحی چیدمان، کاربردپذیری و ظاهر بصری یک وب سایت را به عده دارد.  یک طراح وب موفق باید دارای مجموعه‌ای از مهارت‌های خلاقانه، گرافیکی و فنی باشد. یک توسعه دهنده وب وظیفه دارد با استفاده از زبان‌های کدنویسی مانند HTML، JavaScript،PHP  و Python، طراحی وب را به یک وب سایت کاربردی تبدیل کند.

اگر شغل خود را به عنوان یک طراح یا توسعه دهنده وب در نظر می‌گیرید، به درک عمیقی از نقش‌های مختلف و همچنین صلاحیت‌ها و مهارت‌های مورد نیاز خواهید داشت. همچنین باید فاکتورهایی مانند میانگین دستمزد، فرصت‌های رشد شغلی و انواع مختلف طراحان و توسعه دهندگان وب را در نظر بگیرید. برای آگاهی بیشتر درباره تفاوت توسعه وب سایت و طراحی وب با ادامه مطلب همراه ما باشید.

توسعه وب سایت چیست؟

توسعه وب که با نام توسعه وب سایت نیز شناخته می‌شود، به وظایف مرتبط با ایجاد، ساخت و نگهداری وب سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب که به صورت آنلاین روی مرورگر اجرا می‌شوند، اشاره دارد. با این حال، ممکن است شامل طراحی وب، برنامه نویسی وب، و مدیریت پایگاه داده نیز باشد.

ابزارهای اصلی درگیر در توسعه وب سایت، زبان‌های برنامه نویسی به نام HTML (زبان نشانه گذاری ابرمتن)،CSS  (شیت‌های سبک کدینگ) و جاوا اسکریپت هستند. با این حال، تعدادی برنامه دیگر برای مدیریت یا تسهیل ساخت سایت‌ها وجود دارد که در صورت نبود آن‌ها باید فرایند کدنویسی از ابتدا آغاز شود. تعدادی از سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) در این دسته قرار می‌گیرند، از جمله وردپرس، جوملا، Drupal، TYPO3 و Adobe Experience Manager از جمله این اپلیکیشن‌ها هستند.

به تمام صفحات وب که در طول این سال‎ها استفاده کرده‌اید فکر کنید؛ توسعه دهندگان وب این سایت‌ها را با نوشتن خطوط کد و استفاده از زبان‌های برنامه نویسی مختلف ساخته‌اند، که بسته به وظایفی که انجام می‌دهند و پلتفرم‌هایی که روی آن‌ها کار می‌کنند، متفاوت است. هدف توسعه دهندگان، ایجاد تجربه کاربری مطلوب برای شما کاربران گرامی است.

انواع توسعه وب سایت

به طور کلی، سه نوع توسعه وب سایت وجود دارد که عبارتند از:

●        توسعه وب سایت front-end

معمولا این نوع توسعه وب سایت به بخشی از سایت، اپلیکیشن یا محصول دیجیتال اشاره دارد که کاربران آن را می‌بینند و با آن تعامل می‌کنند. بنابراین یک توسعه دهنده فرانت اند مسئول ظاهر و احساس یک محصول دیجیتال است، به همین دلیل اغلب به آن‌ها طراحان وب نیز گفته می‌شود.

توسعه دهندگان Front – End معمولا باید درک کاملی از زبان‌های برنامه نویسی از جمله HTML،CSS  و JavaScript و همچنین چارچوب‌هایی مانند React، Bootstrap، Backbone، AgleJS  و Ember JS داشته باشند. مسئولیت‌های یک توسعه دهنده فرانت اند شامل ایجاد وب سایت‌های پاسخگو، انجام تست وب سایت و رفع هرگونه باگ شناسایی شده در طول فرآیند توسعه وب و اطمینان از اینکه ساختار سایت از بهترین شیوه‌های SEO پیروی می‌کند، می‌شود.

●        توسعه وب سایت back-end

توسعه دهندگان Back – End روی نحوه کارکرد آن تمرکز می‌کنند. یک توسعه دهنده بک اند، چارچوب اصلی یک وب سایت را قبل از حفظ آن و اطمینان از اینکه آن را آن طور که باید انجام می‌دهد، ایجاد می‌کند؛ از جمله آن می‌توان به تعاملات پایگاه داده، احراز هویت کاربر، سرور، پیکربندی شبکه و میزبانی، و منطق کسب و کار اشاره کرد. کار کردن سمت سرور Back – End توسعه دهندگان نگران سیستم‌ها و ساختارهایی هستند که به برنامه‌های کامپیوتری اجازه می‌دهند تا مطابق میل خود عمل کنند.

به طور معمول، توسعه دهندگان بک اند از زبان‌های برنامه نویسی سمت سرور از جمله PHP،Ruby  و Python و همچنین ابزارهایی از جمله MySQL،Oracle  و Git استفاده می‌کنند.

●        توسعه وب سایت full-stack

یک توسعه دهنده فول استک کسی است که هم با توسعه Front – End و هم با توسعه Back – End آشنا است. توسعه دهندگان Full Stack معمولا طیف گسترده‌ای از زبان‌های برنامه نویسی را درک می‌کنند و به دلیل تطبیق‌پذیری آن‌ها، ممکن است بیشتر از توسعه دهندگانی که تخصص دارند، در پروژه‌ها نقش رهبری داشته باشند. آن‌ها کلی گرا هستند و با هر لایه توسعه آشنا هستند. بدیهی است که برای کارفرمایان بسیار مقرون به ‌صرفه‌تر است که توسعه دهندگان فول استک را استخدام کنند؛ به طوریکه طبق آمار چهارمین شغل پردرآمد و پر تقاضا در دنیاست.

طراحی وب سایت چیست؟

طراحی وب سایت چیست؟

طراحی وب به طراحی وب سایت‌ها اشاره دارد. طراحی وب سایت بیش از هر چیزی، با زیبایی شناسی و جلوه‌های بصری و قابلیت استفاده از وب سایت در ارتباط است که به اصطلاح به آن UI/UX گفته می‌شود. طراحی وب قبلا بر طراحی وب سایت برای مرورگرهای دسکتاپ متمرکز بود؛ اما از اواسط ۲۰۱۰، طراحی برای مرورگرهای موبایل و تبلت به طور فزاینده‌ای مهم شده است.

طراحی وب فرآیند برنامه ریزی، مفهوم‌سازی و اجرای طرح طراحی وب سایت به گونه‌ای است که کاربردی باشد و تجربه کاربری خوبی را ارائه دهد. تجربه کاربری در مرکز فرآیند طراحی وب قرار دارد. وب سایت‌ها دارای مجموعه‌ای از عناصر هستند که به روش‌هایی ارائه می‌شوند که هدایت کاربران را آسان می‌کند. طراحی وب اساسا شامل کار بر روی هر ویژگی وب سایتی است که افراد با آن تعامل دارند، به طوری که وب سایت ساده و کارآمد جلوه داده شود و به کاربران این امکان را بدهد تا به سرعت اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کنند و از نظر بصری دلپذیر به نظر برسند. همه این عوامل وقتی با هم ترکیب می‌شوند، می‌توان ارزیابی کرد که وب سایت تا چه حد خوب طراحی شده است.

تفاوت توسعه وب سایت و طراحی سایت

طراحی وب و توسعه وب سایت ارتباط نزدیکی با هم دارند، اما یکسان نیستند. طراحی وب شامل ایجاد عناصر بصری و چیدمان یک وب سایت است، در حالی که کدنویسی شامل ترجمه این طراحی‌ها به یک وب سایت کاربردی با استفاده از زبان‌های برنامه نویسی مانند HTML،CSS  و JavaScript است. به طور معمول، توسعه دهندگان وب سایت طرح‌ها را به کد ترجمه می‌کنند. چندین ابزار طراحی نیز می‌توانند کد را مستقیما صادر کنند.

اگرچه برخی از طراحان وب مهارت‌های کدنویسی نیز دارند، اما برای تمام نقش‌های طراحی وب الزامی نیست. با این حال، داشتن یک درک پایه از کدنویسی می‌تواند برای یک طراح وب مفید باشد زیرا به ایجاد طرح‌هایی کمک می‌کند که هم از نظر زیبایی شناسی خوشایند و هم از نظر فنی شدنی هستند.

به طور کای، مهم‌ترین تفاوت‌های توسعه وب سایت و طراحی وب عبارتند از:

  • طراحی وب معمولا به کدنویسی نیاز ندارد در حالی که پایه و اساس توسعه وب سایت، کونویسی است.
  • خدمات توسعه سایت معمولا نیازی به ایجاد دارایی‌های بصری ندارد؛ دقیقا برعکس طراحی وب
  • تعرفه خدمات توسعه سایت معمولا گران‌تر از طراحی وب است.

تفاوت توسعه دهنده سایت و طراح سایت

واضح است، که با توجه به تفاوت نقش و مسئولیت، توسعه دهندگان وب سایت و طراحان وب، تفاوت‌های با یکدیگر دارند که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم:

توسعه دهندگان وب سایت

طراحان وب سایت

نوشتن کدی که باعث عملکرد یک وب سایت چه به صورت front-end و چه back-end وظیفه توسعه دهنده است. 

هر چیزی که کاربر در یک وب سایت یا محصول نرم افزاری می‌بیند، شامل تمام عناصر بصری، رنگ، تایپوگرافی و قابلیت استفاده نتیجه کار طراح است.

ایجاد یا پیاده سازی طرح‌های مورد نیاز یک مشتری یا ایجاد شده توسط تیم طراحی

به طور مستقیم با یک مشتری برای ایجاد طرح‌ها یا کار به عنوان بخشی از یک تیم برای خروجی ایده‌آل او، در ارتباط است.

نیاز به دانش تخصصی انواع زبان های برنامه نویسی از جمله HTML، CSS، PHP  و JavaScript و همچنین گسترش به زبان‌های دیگر(Ruby, C/C++, Python) چارچوب‌ها و کتابخانه‌ها

ممکن است نیاز به دانش یک زبان برنامه نویسی یا برخی مهارت‌های کدنویسی، یا حداقل سطحی از آشنایی با زبان‌های پرکاربرد مانند HTML، CSS،PHP  و JavaScript داشته باشند.

به ندرت مسئولیت ساخت ماکت، تایپوگرافی و پالت‌های رنگی به عهده آن‌ها قرار می‌گیرد.

ایجاد چارچوب‌ها و نمونه‌های اولیه برای تست ایده‌های طراحی، ارائه ورودی در مورد لوگوهای طراحی، برندسازی، راهنمای سبک شرکت از وظایف آن‌هاست.

عملکرد و ویژگی‌های سایت

به تمامی ویژگی‌های تعاملی سایت و انیمیشن و گرافیک آن، عملکرد وب سایت گفته می‌شود. ابتدا، طراحان وب با توجه به نیاز و درخواست مشتری، طرح‌های اولیه را آماده کرده و علاوه بر جلوه‌های بصری بر قابلیت استفاده از وب سایت نیز تمرکز می‌کنند. سپس طرح نهایی را به تیم توسعه وب سایت تحویل می‌دهند و ادامه کار را به آن‌ها می‌سپرند. توسعه دهندگان وب سایت با استفاده از زبان‌های برنامه نویسی این طرح‌ها را به کدهای کامپیوتری که توسط وب پشتیبانی می‌شوند، ترجمه می‌کنند.

جمع بندی

طراحی وب و توسعه وب سایت دو حوزه‌ای هستند که آینده شغلی خوبی در آینده نزدیک خواهند داشت. با وجود ارتباط تنگاتنگ بین مسئولیت‌های این دو حرفه، وظایف طراحان و توسعه دهندگان وب تا حد خوبی با یکدیگر متفاوت است. طراحان وب، بیشتر به دنبال طراحی جلوه‌های بصری سایت و افزایش قابلیت استفاده و تسهیل عملکرد کاربران هستند، در حالی که، تنها هدف توسعه دهندکان، نوشتن کد‌ها برنامه‌نویسی، برای عملکرد صحیح وب سایت است.

به طور کلی، اگر قصد فعالیت در هر یک از حوزه‌های طراحی وب و توسعه وب سایت را دارید، می‌بایست پیش از یادگیری مهارت‌های لازم با ویژگی‌ها و وظایف هر یک آشنا شوید تا بهتری و مناسب‌ترین حرفه را متناسب با شخصیت کاری خود انتخاب کنید.

سوالات متداول

اگرچه برخی از طراحان وب مهارت‌های کدنویسی نیز دارند، اما برای تمام نقش‌های طراحی وب الزامی نیست. با این حال، داشتن یک درک پایه از کدنویسی می‌تواند برای یک طراح وب مفید باشد.

بله، طراحان وب ابتدا با توجه به درخواست مشتری طرح‌های اولیه را آماده کرده و در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهند. در ادامه، توسعه دهندگان با استفاده از زبان‌های مختلف برنامه‌نویسی، طرح‌ها را به کدهای کامپیوتری که توسط وب پشتیبانی می‌شوند، ترجمه می‌کنند.

از مهم‌ترین تفاوت‌های طراحی و توسعه وب می‌توان به موضوعاتی از این قبیل که، طراحی وب معمولا به کدنویسی نیاز ندارد در حالیکه پایه و اساس توسعه وب سایت، کونویسی است،  خدمات توسعه سایت معمولا نیازی به ایجاد دارایی‌های بصری ندارد، دقیقا برعکس طراحی وب و اینکه  تعرفه خدمات توسعه سایت معمولا گران‌تر از طراحی وب است، اشاره کرد.

تماس با ما

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات و هزینه‌ها، می‌توانید اطلاعات خود را در فرم زیر ثبت کنید.

    به بالای صفحه بردن